In de schaduw rent een mysterieus figuur over de daken...
Schaduwen, rookbommen en Ninja-sterren. Dat is het plaatje dat veel mensen hebben bij ninja's.

Dat, of ze denken juist aan de Ninja Turtles die hun vechtkunsten van meester Splinter hebben geleerd.

Er zijn talloze verhalen over de vechtkunsten van de ninja's.
In al deze verhalen wordt de kunst van de ninja het Ninjutsu genoemd.
Maar wat is Ninjutsu nu precies?
Wordt het ergens beoefend, en waarom zou je zoiets gaan doen in je vrije tijd?

Laten we bij het begin beginnen.
Ninja's zijn gewoon cool!

Er zijn niet voor niets talloze films, verhalen en beelden van ninja's gemaakt. Ieder kind weet wat een ninja is, en iedereen die ooit een speelgoedzwaard heeft vastgehad, heeft wel eens een ninja nagedaan.

(ja... jij ook, maakt niet uit 😄)

En natuurlijk, als iets zo tot de verbeelding spreekt, gaan mensen dat nadoen.
In de loop van de tijd zijn er drie vormen van Ninjutsu ontstaan.

De eerste vorm van Ninjutsu is gewoon iedere sport waar het woord Ninja in staat...

De puristen zullen me hiervoor misschien minder aardig vinden, maar het woord Ninja zet mensen gewoon in beweging. Van "Ninja Runs" tot "Ninja kids lessen". Dit zijn allemaal stijlen die veel doen met acrobatiek, en vaak wat minder met de gevechtskant van de ninja's.

Deze vorm van Ninjutsu is super voor je lichaam en geest.
Sommige van deze scholen geven er zelfs een stuk weerbaarheid bij, en hoewel dit niet de stijl is die wij geven, vind ik het een perfecte vorm van "Ninja" zijn!

Klassiek Ninjutsu, of Ninpo.

Deze scholen zijn erop gericht Ninjutsu te oefenen zoals dat ook in het oude Japan werd beoefend. Deze scholen zijn dus wat strenger en conservatiever van aard.

Er zijn in de wereld verschillende grote scholen waar klassiek Ninjutsu wordt gegeven. De meest bekende scholen zijn "Genbukan Ninpo", "Bujinkan Ninpo", en "To-Shin Do".

Het mooie aan deze scholen is dat ze doordrenkt zijn van mysterie en geschiedenis. Dit zijn serieuze kunsten waar veel beoefenaars hun hele leven aan wijden.

Modern Ninjutsu

De derde vorm van Ninjutsu is de vorm die we ook in onze dojo beoefenen.
Wij beoefenen Modern Ninjutsu.

Tegenwoordig worden we hopelijk niet meer gevraagd om in het holst van de nacht op geheime missie te gaan. Maar dat wil niet zeggen dat het fundament van Ninjutsu niet bruikbaar is in de moderne wereld.

Integendeel...
Bij Modern Ninjutsu beoefenen we de 3 hoofdpilaren van Ninjutsu echt voor gebruik in het moderne leven.

De 3 pilaren van Modern Ninjutsu zijn:

  1. Martial arts: Martial arts leert je vaardigheden die je door praten niet leert. Het leert je zelfverdediging, innerlijke kracht en je ontwikkelt een sterke uitstraling. Maar wat veel mensen niet weten is dat het je leert "luisteren" en "praten" via je lichaam.
  2. Natural Movement: Het bewegen door een ruimte is afgelopen jaren flink ontwikkeld met stijlen als free running, animal movement, en parcours. Deze lessen nemen wij mee in ons lesprogramma.
  3. Zelfontwikkeling: Hierin nemen we de lessen van de oude meesters mee, maar combineren die met moderne inzichten in psychologie, metafysica, en filosofie.

Dus, terwijl het traditionele beeld van ninja's ons misschien leert over de fysieke en gevechtsaspecten van Ninjutsu, omvat onze benadering van Modern Ninjutsu veel meer. Het gaat niet alleen om het fysieke; het gaat ook om de geest.

De lessen die we leren in Modern Ninjutsu zijn nuttig in zo'n beetje ieder aspect van ons moderne leven. Van thuis tot op het werk, maar ook in een stukje innerlijke rust en zingeving.

Bedankt voor het lezen.
Ik hoop dat je na het lezen van dit verhaal een keer komt kijken in de Ninjutsu les.
Natuurlijk ben ik helemaal enthousiast, maar ik weet zeker dat veel mensen baat hebben van de lessen. Ook al zijn het er maar een paar 😄