Ninjutsu is de vechtkunst van het aanpassen en verbergen. Dit ken je waarschijnlijk ook wel uit de films. Maar wat leer je nu precies in een Ninjutsu les?

Je leert meerdere krijgskunsten

Het Ninjutsu van Ichigendo is niet alleen een Japanse kunst, maar bestaat juist uit krijgskunsten van over de hele wereld. Iedere meester heeft een eigen verhaal, en wij proberen dat verhaal te begrijpen. Dat betekent dat je traint met verschillende wapens en lege hand technieken.

Je komt dus naast de kunsten van de ninja ook technieken tegen uit bijvoorbeeld Japans zwaardvechten, Aikido, Filipijnse krijgskunsten, karate, judo of kickboksen. In ons Ninjutsu hebben we van deze krijgskunsten één samenhangend systeem gemaakt dat makkelijk op te pikken is en zich aanpast aan de beoefenaar.

Je leert Natural Movement

Ken je het liedje van Herman van Veen? "Opzij, opzij, opzij"? Hij vertelt het precies goed: "Ik moet rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan."

Tegenwoordig is onze wereld vooral plat. We stappen uit een plat bed, op een platte vloer en lopen via platte tredes naar een andere platte vloer. We zitten alleen nog maar in stoelen en zijn zelfs het contact met die vloer waar we de hele dag op staan kwijt.

In Ninjutsu leren we bewegen door een "niet vlakke wereld." We leren weer vallen, kruipen, tuimelen en al die andere dingen waar ons lijf voor gemaakt is.

Je leert mediteren

(maar dan een beetje anders)

Mediterende Zen Monnik

De geest is het sterkste wapen en in Ninjutsu trainen we dat op twee manieren.

De eerste manier is dat we aan het eind van de les vaak meditatieoefeningen doen. Deze zijn aangepast aan vechtsport en vragen vaak wat anders van je dan een gewone meditatie.

De tweede manier van "geest training" doen we in de technieken zelf. We trainen rust bewaren, ademhalen, meebewegen en creatief denken terwijl we met de gevechtsoefeningen bezig zijn.